Internative

Blog pentru oamenii care stau prea mult pe net

Internative header image 1

Si Europa Libera inceteaza transmisia radio in limba romana

July 3rd, 2008 · No Comments

Radio Europa Libera va inceta sa emita in Romania incepand din 1 august, odata cu BBC Romania, dar spre deosebire de acestia, Europa Libera va continua transmisiile in Republica Moldova si in Transnistria. Postul, finantat de Congresul SUA, isi intrerupe activitatea dupa aproape 60 de ani de emisie, transmisiunile in limba romana incepand in anul 1950. Renuntarea la programul in limba romana, difuzat zilnic, este ultima faza a unui proces inceput in 2003, prin inchiderea biroului de la Bucuresti.

Jeff Gedmin, presedintele Radio Free Europe/Radio Liberty, declara ca “dupa aproape 60 de ani in care am oferit stiri si informatii necenzurate pentru populatia Romaniei, serviciul in limba romana al Radio Europa Libera va inceta sa mai transmita in Romania la 1 august 2008”.

“Decizia de a inceta transmisiunile in Romania nu a fost usoara. Dupa aderarea Romaniei la UE, anul trecut, competitia pe piata media a crescut dramatic, iar romanii au acum acces la peste 70 de ziare, 300 de posturi radio private, TV prin cablu si Internet. Recunoastem, totusi, ca situatia din Romania nu este perfecta. Acestea fiind spuse, in lumina atentiei si eforturilor noastre strategice spre locuri precum Iranul, Irakul, Afganistanul si republicile central asiatice, credem ca acesta este un pas necesar”.

In concluzie atat englezii cati si americanii considera ca am ajuns o democratie in care presa isi poate purta singura de grija. Maybe so, da’ unde-i presa? Singura mea sursa de stiri politice era BBC-ul, intrucat mi se parea singurul post echidistant si cel putin la prima vedere neinfluentat de catre nici o forta politica. Odata ce dispare si Europa Libera, mai stiti voi vre-un post de radio, televiziune sau ziar care sai poata suplini? Eu nu…

Tags: Activism politic · Democratie · Politica