Internative

Blog pentru oamenii care stau prea mult pe net

Internative header image 1

Prima amenda pentru SPAM in Romania!

March 11th, 2008 · 6 Comments

Spam CanDa e adevarat! Desi nu credeam ca o sa se intample cincinalul asta, uite ca mai avem parte si de minuni. ANRCTI (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei) a amendat compania Urban si Asociatii cu suma de 1000 RON pentru trimiterea de email-uri nesolicitatea. Bineinteles ca faptasul “se jura ca nu fura” (Hotnews) – cei de la Urban si Asociatii contra-ataca, spunand ca de fapt ei sunt cei spam-uitzi, din care cauza pierd 88000 de mii de euro pe luna (calculand timpul pe care il petrec angajatii firmei stergand spam-ul). Propunerea mea ar fi ca sa foloseasca macar 1-2 mii din banii astia pierduti si sa angajeze o firma de securitate care sa le administreze serverele de mail, sau mai simplu, sa migreze pe Google.

Din comentariile la articolul de pe HotNews se vede totusi ca amenda a fost data cat de drept, numerosi utilizatori plangandu-se ca chiar si dupa ce au sesizat firma ca trimite spam, tot au continuat sa primeasca mesaje de la ei.

Si acum ca exista un precedent, cred ca putem sa ne mobilizam toti sa mai ploua cu ceva amenzi prin firmele romanesti care cred ca includerea unui mesaj de genul:

“Acest mail nu poate fi considerat spam, intrucat adresa dvs este publica pe internet”,

sau:

Acest email este o cerere de accept comunicari comerciale si are un caracter unic. Adresa dumneavoastra este una publica (internet, cataloage, etc). Daca totusi doriti sa va stergeti din baza de date utilizata – http://www.revista-de-fiscalitate.info

Daca doriti sa primiti informatii, inscrieti-va sau dati un reply cu continutul accept.

face din spam mail legitim, si ca fraierii care primesc respectivele mesaje ii si cred ca fac totul legal. Si in plus, de ce ar trebui sa le trimit eu un reply ca nu mai vreau sa primesc mailul, cand nu l-am solicitat in primul rand? Si macar de ar fi primul, dar baietii fiind consecventi imi trimit in fiecare saptamana cate o “cerere de accept comunicari comerciale”, ca poate cine stie m-am razgandit intre timp.

Alte articole pe aceasi tema:

Ziarul Financiar: ANRCTI a dat prima amenda pentru “spam”

www.victorkapra.ro: prima amenda pentru spam in romania

P.S. Dornic sa vad comunicatul oficial, l-am tot cautat pe pagina ANRC, dar de unde se pare ca lipseste cu desavarsire. Ca sa nu mai vorbim de vre-un formular de raportare de spam. Deci treaba asta cu spam-ul inca se face asa mai pe sub mana, asa ca daca doriti sa raportati un mesaj nesolicitat, trimiteti un e-mail pe adresa: anrcti@anrcti.ro (sunt curios daca ei primesc spam :D)

P.S.2. Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna SPAM, cititi fragmentul din legea Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, in care se reglementeaza trimiterea mesajelor comerciale – pe rbl.sns.ro. Ok, mi se pare un pic fortat sa respecti toate cerintele legii, dar macar sa se incerce.

Tags: Internet · Legislatie · Scams/spams

6 responses so far ↓

 • 1 dan-marius // Mar 11, 2008 at 5:07 pm

  E un inceput bun, dar cu o floare nu se face primavara.

 • 2 Sakura // Mar 12, 2008 at 3:54 pm

  Pentru o informare mai completa, adaug urmatoarele:
  1. acesta e tipul care a avut initiativa de a scrie reclamatia de la care a plecat totul: http://www.juridice.ro/opinii/prima-amenda-spam.html
  Sa stati sa va plangeti pe bloguri ca primiti spam nu rezolva nimica, iar autoritatine nu prea au obiceiul sa se autozesizeze. Adicum, ii credeti chiar asa de prosti incat sa-si faca singuri de lucru? Daca nimeni nu le cere nimic, nici ei n-o sa faca nimic din proprie initiativa.

  2. Tipu’ a scris acest articol, nu e rau si nici comentariile nu sunt deloc rele, ma surprinde ca marii spameri din Romanica sunt chiar firmele de drept si editurile juridice: http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=nesimtirea_avocatilor_spamuitori_azi_ren&more=1&c=1&tb=1&pb=1

 • 3 Sakura // Mar 12, 2008 at 3:55 pm

  Scuze pt. greselile din textul de mai sus, in speta litere lipsa. Cred ca ma lasa tastatura 🙁

 • 4 Andrei Firoiu // Mar 12, 2008 at 4:30 pm

  Intr-adevar nu se face primavara, dar nu mai e nici iarna siberiana 😀

  Sakura, care text de mai sus? 🙂

 • 5 Andrei Firoiu // Mar 13, 2008 at 10:52 pm

  Sorry, l-am gasit – ajunsese la spam…

  Majoritatea celor care trimit mesaje nesolicitate in Romania, o fac pentru ca au vazut ca legea anti-spam nu este pusa in practica. Partea cea mai buna a acestei amenzi este ca acum majoritatea acestor firme se vor opri, nemaifiind rentabil sa-ti asumi riscul pentru astfel de practici (risc de imagine mai ales).

  Si nu casele de avocatura sunt neaparat cei mai mari spameri din Romania. Sunt destui care sa aspire la acest titlu 😀

 • 6 Spam si tupeu // May 14, 2008 at 8:01 pm

  […] si online-ul au vuit in martie, atunci cand s-a acordat prima amenda pentru spam in Romania. Acuzata de spam a fost compania Urban si Asociatii. Aparent se pare ca si singura amenda, pentru […]